Ένα παιδικό έργο ζωγραφισμένο από μικρό ασθενή στην Ορθοδοντική Κλινική Σανούδος Καπακιάν στη Γλυφάδα

Συχνές Ερωτήσεις

  Συχνές Ερωτήσεις

  Τι είναι η ορθοδοντική;

  Η ορθοδοντική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ειδικεύεται στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των ανωμαλιών της σύγκλεισης μεταξύ των δοντιών και της γνάθου. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με μια πληθώρα τεχνικών, που περιλαμβάνουν μεταλλικά σιδεράκια, διάφανα κεραμικά σιδεράκια, γλωσσικά σιδεράκια, αόρατους μηχανισμούς με διαφανή μασελάκια και την τεχνική Invisalign. (www.Ιnvisalign.com)

   

  Πότε πρέπει να φέρω το παιδί μου για ορθοδοντική εκτίμηση;

  Σύμφωνα με την American Association of Orthodontists μια πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών, για να γίνει διάγνωση και πρόληψη τυχόν προβλημάτων.

   

  Είμαι μεγάλος για σιδεράκια;

  Η απάντηση είναι όχι. Τα σιδεράκια μπορούν να ωφελήσουν οποιονδήποτε αντιμετωπίζει ορθοδοντικά προβλήματα όποια και αν είναι η ηλικία, του αρκεί τα ούλα και το οστό να είναι υγιή. Τα δόντια μπορούν να μετακινηθούν σε όλες τις ηλικίες. Ο ενήλικας ασθενής απλά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα παιδιά με βασικότερη την έλλειψη αύξησης. Περισσότερες πληροφορίες στην κατηγορία Ορθοδοντική για Ενήλικες. 

   

  Πονάει η ορθοδοντική θεραπεία;

  Η τοποθέτηση των μηχανισμών δεν είναι επώδυνη και γενικά η ορθοδοντική θεραπεία έχει μια αρχική αίσθηση πίεσης που σταματά στη συνέχεια. Ανάλογα με την ευαισθησία του ασθενή μπορεί να υπάρξει κάποια ελαφριά ενόχληση τις πρώτες ημέρες που αντιμετωπίζεται με ένα κοινό παυσίπονο.

   

  Πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία;

  Ο χρόνος της κάθε θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το κάθε περιστατικό και το πόσο συνεργάσιμος είναι ο ασθενής μας. Ένας μέσος όρος εκτιμώμενου χρόνου θεραπείας είναι 16-30 μήνες.

   

  Χρειάζεται να επισκέπτομαι τον γενικό μου οδοντίατρο ή παιδοδοντίατρο;

  Ναι, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ορθοδοντικής σας θεραπείας και να κάνετε συχνότερα τον τακτικό καθαρισμό των δοντιών.

   

  Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια μου;

  Η ορθοδοντική θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον γίνεται από εξειδικευμένο ορθοδοντικό. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας αυξάνεται η ανάγκη για καλή στοματική υγιεινή καθώς αυξάνονται οι επιφάνειες που μπορεί να κατακρατήσουν μικρόβια και πλάκα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται οι βασικοί κανόνες καθαρισμού δοντιών και μηχανισμών. Εμείς στην κλινική μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας είναι αυτό και για αυτόν τον λόγο το προσωπικό μας σας δίνει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα επιτύχετε τέλεια υγιεινή.

   

  Τι κάνω σε περίπτωση που κάποιο σιδεράκι ξεκολλήσει;

  Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκολλήσετε κάποιο σιδεράκι, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ασχέτως με το προγραμματισμένο ραντεβού σας και να ενημερώσετε το ιατρείο μας. Επαναλαμβανόμενα ατυχήματα έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεραπεία σας, για αυτό πρέπει να είστε προσεχτικοί και να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας παρέχονται από εμάς. 

   

  Τι κάνουμε όταν τελειώνει η θεραπεία;

  Τα δόντια μας έχουν την τάση να μετακινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, για αυτό εμείς θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι τα δόντια σας θα μείνουν στις θέσεις που ήταν όταν βγάλαμε τα σιδεράκια. Μέρος της θεραπείας θεωρείται και το διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να φοράτε το συγκρατητικό σας μηχανισμό. 

  Τι είναι η ορθοδοντική;

  ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ